Gaaf voor de Start

Gaaf voor de Start - Programma voor het versoepelen van de overgang van PO naar VO voor hoogbegaafde leerlingen.

Informatie voor basisscholen


Gaaf voor de Start is bedoeld voor hoogbegaafde leerlingen die geplaatst zijn op een van de deelnemende scholen.


Gaaf voor de Start is een project voor hoogbegaafde leerlingen, voor wie het nodig is om:

- de overgang te verkleinen;

- ondersteuning en ontwikkeling van vaardigheden te bieden, die nodig zijn in het VO;

- te excelleren en verveling tegen te gaan (‘klaar met de lesstof’);

- contact met peers te hebben voor de start op het VO.


Wij stellen geen intelligentieonderzoek verplicht, aanwezige kenmerken en sterke vermoedens door ouders en leerkracht zijn voor ons voldoende. Ook leerlingen die versneld zijn in het basisonderwijs en (extreem) jong naar het voortgezet onderwijs gaan, vallen in onze doelgroep. 

Wij bieden hoogbegaafde leerlingen uit groep 8, die zich hebben aangemeld voor onze scholen, tussen de mei- en zomervakantie een programma aan, waarbij zij een dagdeel per week lessen volgen op de middelbare school waar zij zijn toegelaten. 

Deze lessen worden op de ‘middelbare-school-manier’ aangeboden: volgens een rooster hebben de leerlingen voor elk vak een andere docent in een ander lokaal en er wordt huiswerk opgegeven. Tijdens deze lessen werken de leerlingen aan de lesinhoud en aan de ontwikkeling van vaardigheden, die zij nodig hebben om een goede start te maken op de middelbare school. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan studievaardigheden, samenwerkingsvaardigen, onderzoeksvaardigheden en creatief denken. Metacognitie en growth mindset lopen als een rode draad door de lessen heen.

In de lessen proberen we zoveel mogelijk te werken vanuit het thema ’Wereld in verandering’.


Tijdens deze lessen worden de leerlingen geobserveerd door de begeleider, die bij alle lessen aanwezig is.


Tijdens de lesperiode zijn er gesprekken met de leerling, ouders en leerkracht (de warme overdracht). Vanuit deze driehoek worden de onderwijs- en ondersteuningsbehoeften en de sterke en zwakkere punten van de leerling in kaart gebracht en verwerkt in een overdracht voor de mentoren. 


Halverwege de lesweken en aan het einde krijgt u een update van wat we doen en leren tijdens de lessen en hoe het gaat en een terugblik  op de lessen, vaardigheden en het thema.


Als de leerling is ingeschreven op een van de deelnemende scholen en in overleg met de leerling en ouders is besloten tot deelname aan Gaaf voor de Start, dan vult u het selectieformulier in. 


Op onze scholen hebben wij plaats voor een groep van 20 leerlingen. Bij overinschrijving selecteert de VO-school de deelnemende leerlingen.


Na inschrijving nemen wij contact op met u en de ouders over de deelname. 


De aanmeldingsprocedure bij de VO-scholen is dit jaar gewijzigd. Dit heeft ook gevolgen voor de selectieprocedure en het verloop van Gaaf voor de Start.

Binnenkort is er meer informatie te vinden over eventuele wijzigingen in het proces.


Symbiosecontract


De Gaaf voor de Start-lesmiddagen vinden plaats tijdens de reguliere onderwijstijd. Om de onderwijstijd voor inspectiedoeleinden te waarborgen is er een symbiosecontract voor de basisscholen van de deelnemende leerlingen.

Het symbiosecontract kan na de bevestigde deelname gedownload worden.   

Share by: